Komaj so se zaprla vrata šolskega leta in izpraznile sobe v dijaškem domu Škofijske gimnazije Vipava, je bilo v prvih počitniških dneh zopet živahno v dijaškem domu. Od 26. do 28. 6. 2023 so vzgojitelji in kaplan pripravili program Poletne iskrice, ki so se ga udeležili učenci od 7. do 9. razreda OŠ iz različnih koncev Slovenije: Dolenjske, Ilirsko Bistriškega okolja, Obale, Goriškega, Vipavskega območja. Mala skupinica 10 pustolovcev je v programu odkrivala skrite in manj skrite kotičke Vipave, s tem gradila skupnost ter odkrivala lastno identiteto. Program je bil zelo izkustveno naravnan, z veliko priložnostmi, tako da niso mogli niti pomisliti, da bi jim bilo dolgčas. Mladi so se med seboj hitro povezali in med seboj ustvarili neverjetno vzdušje. Bili so res povezovalni, delavni, tako da je bil večerni ogenj na Vipavskem gradu ob katerem smo si pripravili večerjo narejen hitro in zelo dobro. Uživali so v escepu po Vipavi. Dano jim je bilo pokukati v Kebetovo hišo, ogledati si sarkofage, vinarski muzej, ter okušati mrzle okuse iz kavarne Marjance. Svojo koncentracijo in natančnost so sprobavali s streljanjem z zračnimi puškami v tarče in so ugotovili, da so punce enakovredne fantom. Svetovni mladinski prvak v balinanju Anže Petrič jim je pokazal prvine balinanja. Iz svetlobe so potonili v jamski svet in odkrivali skrivnosti jame. Ena od udeleženk se je tako navdušila, da je rekla, da se bo vpisala v jamarski klub. Delavnica o čustvih in srečanju z njimi jih je popeljala v raznolik in zelo razgiban svet človeka. Vreme je pokvarilo ogled observatorija na Nanosu in ogled nočnega neba. A nič za to, sv. maša in film sta v notranjosti doma po zelo aktivnem dnevu kljub vsemu dobro dela. Ob ogledu filma so nastajale čudovite frizure. Zadnji dan pa so svoj čas namenili s spoznavanjem dela na kmetiji in pomagali pri pobiranju koloradskih hroščev. Za nekatere je bilo to prvo srečanje s tovrstnim delom ali delom na kmetiji, a v dobri družbi je vsako delo prijetno. Za svoje delo so bili na kmetiji Habe v Zadlogu obilno nagrajeni z odličnimi domačimi dobrotami. Kopanje v Beli, igranje odbojke na mivki in odkrivanje lepote odnosov pa so lepe skupne trenutke samo še obogatili. Hvaležni smo, ker smo lahko sodelovali z več lokalnimi ustanovami: Vojašnico Vipava, Kebetovo hišo, jamarskim društvom, Balinarskim društvom Podskala, OŠ Vipava, občino Vipava, TIC Vipava. Samo z njihovo pomočjo nam je uspelo izvesti program in navdušiti mlade.

Samo v majhnih skupinah se lahko vsak počuti dobrodošlega, najde svoje mesto, je opažen. S tem počasi začne razvijati pripadnost. Tako se je ustvaril prostor, kjer se je lahko vsak dotaknil svojega bistva in spoznal nekaj novega o sebi preko različnih ponujenih dejavnosti.

Poslavljanje je minilo z zavezo, da se drugo leto še vidijo, vmes pa so povabljeni na Noč v dijaškem domu, kjer bodo lahko skupaj z drugimi prespali in odkrivali skrivnosti življenja v dijaškem domu.

Urška Doblehar